dissabte, 15 d’octubre del 2011

LA GERMÀNIA DE TÀCIT


Christopher B. Krebs, professor d'Història Clàssica a la Universitat de Harvard, ha publicat "El libro más peligroso", on explica que els ideòlegs del nazisme van fer servir la "Germània" de Publi Corneli Tàcit per formular les seves teories de superioritat de la raça ària.

Així veien, doncs, els nazis als antics pobles germànics:
Aspecto físico-.  El no mezclarse hace que la mayor parte tengan la misma disposición y talle, los ojos azules y fieros, los cabellos rubios, los cuerpos grandes y fuertes.
Casamientos-. Son castos. Nunca se unieron con otros pueblos. Se han conservado puros y sencillos.
Valores humanos-. La libertad, el valor, la lealtad, el coraje, la honra, la moralidad, la sencillez y el honor. No son ostentosos, no persiguen el lujo y rechazan vicios lascivos.
Vida militar-. Dispuestos a entregar su vida en nombre del honor y la lealtad. 
Vicios-. No se ríen de ellos. Beben mucho.
Tribus-. Son autóctonos y puros.

(Resum: Juan Beltrán, larazon.es)

Com a filòleg clàssic i coneixedor de la literatura llatina, puc dir que en el seu moment vaig estudiar la "Germània". És un llibre curiós. Gràcies a aquesta obra i a la "Guerra de les Gàl.lies" coneixem com eren els celtes gals i els pobles germànics a l'època romana.

El que ha cridat l'atenció dels lectors al llarg dels segles ha estat l'admiració de Tàcit pels germànics, als quals veia vigorosos, austers i saludables, en contraposició als hàbits de l'acomodada i corruptible Roma. En el fons, els germànics eren un model vivent de com eren els romans de la llunyana i expansiva República.

Sembla ser que Tàcit defensava (tàcitament) el sistema republicà romà i va combatre indirectament el sistema imperial criticant i sublimant les arbitrarietats i excessos dels emperadors. No oblidem que les "Històriae" de Tàcit són una de les fonts del "Jo, Claudi" de Robert Graves... Es tracta d'un historiador sempre interessant i a repassar.

I recordem també que Tàcit va viure un moment històric en què s'albirava el començament de la decadència militar de Roma (tot i que els romans encara no eren conscients de com de profunda i catastròfica arribaria a ser). Amb la seva obra, Tàcit intentava fer reaccionar els romans i tornar-los a les arrels a través del símil dels bel.licosos germànics.


El libro que el nazismo transformó en el más peligroso:
https://www.larazon.es/historico/6975-el-libro-que-el-nazismo-transformo-en-el-mas-peligroso-KLLA_RAZON_401935/
Tácito como ideólogo del Tercer Reich:
http://www.cciu.org.uy/news_detail.php?id=4808

Publi (o Gai) Corneli Tàcit (56-118 dC):
http://ca.wikipedia.org/wiki/Tàcit

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada