dilluns, 16 de desembre del 2019

ECONOMIA... COL.LABORATIVA?


Just Eat, Deliveroo, Glovo, Amazon, Uber, Airbnb i d’altres plataformes on line diuen que són el model del futur.

I no ho són: practiquen l’explotació laboral i el capitalisme salvatge.

No cal enrotllar-se gaire amb parrafades teòriques o propaganda publicitària.

Anem als fets:

-GLOVO, DELIVEROO, JUST EAT, UBER EATS.- El model de negoci d’aquestes plataformes basades en la figura de l’autònom ha estat condemnat pels tribunals: Els treballadors, en realitat, són assalariats i les plataformes han de ser considerades empreses.

És a dir, són 32.000 falsos autònoms, 32.000 assalariats:

Les condicions laborals dels treballadors d’aquestes empreses d’economia dels encàrrecs (gig economy) tenen un nom: Explotació. En parlen els testimonis dels seus mateixos treballadors:

-AMAZON.- Els treballadors de furgonetes de repartiment de comerç on line han d’anar tan escopetejats per tal de cobrar una misèria que, segons la DGT i els Mossos, han duplicat els accidents mortals.

Els afectats assenyalen especialment Amazon:

Una empresa també qüestionada per les condicions laborals dels seus treballadors (amb jornades maratonianes i por d’anar al lavabo o denunciar lesions per culpa dels controls de productivitat):

Una empresa que està ensorrant igualment els sectors del llibre, els discos, la informàtica o el petit comerç en general, obligant-los a competir amb les seves pròpies condicions:

(Un consell per als qui compren llibres on line: iberlibro.com és un magnífic portal on es poden trobar llibres nacionals o internacionals, clàssics o actuals, de segona mà, descatalogats, de col.leccionista i també nous... I permet prescindir-ne d’Amazon.)

-AIRBNB.- A Barcelona, els tribunals han obligat a retirar 12.000 pisos sense llicència turística -és a dir, il.legals- a una plataforma que, en teoria, basa el seu model de negoci en fer d’intermediària entre propietari i client (i no ho és: legalment es tracta d’una empresa amb cara i ulls).

-UBER i CABIFY.- Uns altres que sembla que fan d’intermediaris entre la plataforma i el client... I, en realitat, són també empreses que es dediquen a saltar-se normatives i tràmits (com les llicències), de manera que han perjudicat seriosament el sector del taxi (a Barcelona i a nivell global). Per les seves irregularitats o competència deslleial, han hagut de marxar de Barcelona, Londres i altres ciutats europees.

Diuen que són plataformes o apps (I són empreses).
Diuen que fan economia col.laborativa (I són explotadors).
Diuen que són el futur (I fan capitalisme predador).
Diuen, diuen, diuen... (I tenen molta barra).

Que no ens enganyin més amb tanta xerrameca i advocats.





Enllaç relacionat:

https://blogscriptoridemartindomene.blogspot.com/2011/10/economia-i-etica.html

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada