dissabte, 14 de desembre del 2019

LA GRETA I EL FÈLIX


La sueca Greta Thunberg i l’alemany Fèlix Finkbeiner  són dos joves activistes coneguts per la seva dedicació a solucionar els problemes causats per l’escalfament global i el canvi climàtic.

FÈLIX FINKBEINER (n. 1997) va fundar amb 9 anys Plant for the Planet, una iniciativa per plantar arbres arreu del món: Com a captadors de CO2, són molt necessaris per assolir les emissions zero (ZEO).

GRETA THUNBERG (n. 2003) va iniciar amb 14 anys la seva lluita tot manifestant-se cada divendres davant del parlament suec (Fridays for Future).

El Fèlix ha aconseguit plantar més de 13 milions d’arbres i vol arribar-hi a 1 bilió al llarg dels pròxims 20 o 30 anys: És el nombre estimat pels experts per restaurar els boscos devastats, compensar les emissions globals de CO2 i, amb el temps, recuperar l’equilibri atmosfèric de la Terra. La fundació Aquae especifica que els arbres que millor absorbeixen el CO2 són les mèlies (melias), les acàcies de tres punxes (acacias de tres espinas), les xicrandes o xicarandes (jacarandas), els oms (olmos) (entorns urbans), pi blanc o bord (pino carrasco), pi pinyer (pino piñonero), alzina surera (alcornoque) (entorns forestals).

La Greta vol prescindir de vehicles emissors de CO2 i ha renunciat als desplaçaments en cotxe, avions o transatlàntics. A tall d’exemple, per al seu recent viatge des d’Europa a Amèrica li han calgut 14 dies d’anada (des del port britànic de Plymouth fins a Nova York), 21 dies de tornada (des de Nova York fins a Lisboa) i 10 hores per fer en tren el trajecte Lisboa-Madrid. Si hagués fet en cotxe elèctric els 627 km. que calien des de Lisboa fins a Madrid, hauria trigat 7 hores i hauria d’haver fet un parell d’aturades d’uns 20-30 minuts cada 200 km. per carregar la bateria (segons la DGT i Teslas).

El projecte del Fèlix demostra que és perfectament assolible a hores d’ara i pot beneficiar el medi ambient. La fundació Aquae calcula que, per cada 100 km. recorreguts, cal plantar-ne 3 arbres per avió, 2 per cotxe i 1 per autobús (5'56 litres de benzina = 131 grams de CO2 per km. aprox.).

El viatge de la Greta fa palès que, amb les tecnologies alternatives als combustibles fòssils, la durada dels desplaçaments s’allarga i ens porta segles enrere.

El Fèlix ha fet possible que una idea esdevingui real en un temps raonablement immediat. L'inconvenient, segons el PIK de Postdam, és que no podem plantar arbres de manera il.limitada per eliminar CO2, perquè necessitaríem immenses masses forestals i ens hauríem de carregar altres ecosistemes.

La proposta de la Greta, en canvi, encara és benintencionada: Ens trobem tecnològicament capacitats per fer servir vehicles no contaminants amb grups reduïts, però ens falta una micona per als desplaçaments massius.


Les iniciatives del Fèlix i la Greta, per tant, passen per ser complementàries: hem de plantar arbres que facin de pulmons per eliminar emissions de CO2 i hem de posar en funcionament vehicles que redueixin dràsticament o prescindeixin dels combustibles contaminants al més aviat possible.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada